menusearch
sgroup.ir

مبایعه نامه املاک و قوانین آن

۱۴۰۲/۹/۶ دوشنبه
(1)
(0)
مبایعه نامه املاک و قوانین آن
مبایعه نامه املاک و قوانین آن

مبایعه نامه املاک چیست و قوانین آن

در قانون مدنی، انواع مختلف عقود و قراردادها، مورد پیش بینی قرار گرفته است ؛ اعم از عقد اجاره، عقد صلح، عقد هبه، عقد قرض، عقد رهن و غیره، که هر کدام از قراردادهای مذکور، احکام و قوانین مربوط به خود را دارند. در میان این قراردادها، عقد بیع یا خرید و فروش، یکی از مهم ترین و پرکاربردترین عقود و قراردادهایی است که در قانون مدنی، بیان شده است.

مبایعه نامه املاک، سند عادی است که با استفاده از آن، می‌توان قرارداد بیع منعقد نمود و یک ملک در عوض پرداخت بهای آن، توسط فروشنده به خریدار انتقال می‌یابد. قوانین مبایعه نامه ملک، عمدتا ناظر بر ضوابطی است که در قانون مدنی، برای عقد بیع تعیین شده است.

خرید و فروش، همان عقد بیع است که بر اساس آن، یکی از طرفین، مالکیت مالی را در ازای پرداخت بهای مشخص، به شخص دیگری، واگذار می‌نماید.

عقد بیع، همان عقد خرید و فروش است و به طور کلی، در توضیح اینکه بیع یعنی چه، باید گفت که در این قرارداد، شخصی، در ازای دریافت کردن مبلغ مشخصی، مالکیت مالی را به دیگری، انتقال می‌دهد. با این تعریف از عقد بیع، مشخص می‌شود که این عقد، در خرید و فروش هر نوع وسیله و کالایی، می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد و تفاوتی هم ندارد که عقد بیع، مربوط به اموال منقول و یا اموال غیر منقول باشد.

تنظیم مبایعه نامه برای املاک، به این معنا است که طرفین عقد بیع، ضمن در نظر گرفتن قانون، شرایط مد نظر خود برای خرید و فروش املاکی را بر روی سند مشخصی، درج می‌کنند تا آثار عقد بیع، از آن ناشی شود و خریدار، متعهد به پرداخت بهای ملک به فروشنده شده و فروشنده نیز، مالکیت ملک را به خریدار انتقال بدهد. البته، گاهی، مبایعه نامه و قولنامه، با هم اشتباه گرفته می‌شوند و به جای هم به کار می‌روند ؛ در صورتی که مبایعه نامه و قولنامه املاک، یکی نیستند.

یکی از مهم ترین قوانین مبایعه نامه املاک، آن است که طرفین قرارداد، به صورت دقیق، در قرارداد، تعیین شوند و موقع تنظیم مبایعه نامه املاک در بنگاه املاک، حتما هویت خریدار یا فروشنده، احراز گردد تا از مشکلات حقوقی همچون کلاهبرداری، فروش مال غیر و مواردی از این قبیل، جلوگیری شود.

یکی دیگر از قوانین مبایعه نامه املاک، تعیین دقیق مشخصات ملکی است که قرار است خریداری شود. به این معنا که تمام جزئیات مربوط به املاک، اعم از مشخصات ملک، امکانات آن، وام دار بودن یا نبودن و کلیه موارد پر اهمیت، حین سند مبایعه نامه، درج شود. به این دلیل که گاهی به علت مشخص شدن وجود عیب و نقص در ملک، ممکن است خریدار، حق فسخ قرارداد را داشته باشد.

از دیگر قوانین مبایعه نامه املاک، تعیین کردن بها یا عوض قرارداد است که باید در تنظیم مبایعه نامه املاک، به آن توجه داشت. در صورتی که از پرداخت های غیر نقدی، همچون چک برای پرداخت عوض معامله استفاده می‌شود، می‌بایست مشخصات چک به صورت دقیق، ذکر شود. همچنین، لازم است که شرایط مربوط به تحویل ملک نیز به صورت روشن، در مبایعه نامه درج گردد.

از دیگر قوانین مربوط به تنظیم مبایعه نامه املاک، آن است که مبایعه نامه، نوعی عقد لازم است ؛ به این معنا که طرفین، صرفا در صورتی می‌توانند از عمل کردن به آن خودداری کنند که یکی از شرایط فسخ قرارداد وجود داشته باشد یا اینکه هر دوی طرفین، بر فسخ قرارداد، رضایت داشته باشند.